Első diagnózis

Posted on Updated on

Szerencsésnek mondhatom magam. Szinte teljesen véletlen diagnosztizálták nálam az autoimmun betegséget. 2012.-ben tavasszal a munkahelyemen elindult egy  egészség megőrző program, aminek keretében egy egészségi állapotot és rizikó faktorokat felmérő teszt, egy vérvétel és további szükségesnek ítélt vizsgálatok voltak.

Az első vérvételnél márciusban magas volt a vérsejtsüllyedésem, de semmi más nem nagyon tért el. Kis betegség lehetett a dolog mögött. Mikor az lecsengett csináltunk júliusban egy kontroll labort és akkor tettük a vizsgálandó értékek közé a TSH-t és a cöliákia (lisztérzékenység) 2 értékét. Ha jól emlékszem a haspuffadás és a túlsúly alapján kérte az üzem orvos, ha már így is úgy is vért vesznek, nézzük meg alapon. A TSH 5,4 volt, viszont cöliákia (lisztérzékenység) nem volt kimutatható (tTG IgA 2,4 (0-10), tTG-IgG 2,4 (0-10)).

A TSH pajzsmirigy alulműködést mutatott és LETROX 50µg tablettát kezdtem el szedni az üzemorvosom tanácsára. Egy hónap után újabb kontroll, hogy lássuk a gyógyszer segít-e és körül belül akkorra tudtam endokrinológushoz is időpontot foglalni. A TSH ekkor 2,485 volt így a tabletta jónak bizonyult. Endokrinológusom csinált pajzsmirigy ultrahangot is, amelyen tisztán látszott, hogy gyulladásban van a szervezet. A leletemre fel is került az autoimmun betegség neve – Hashimoto thyreoiditis. Az orvos szembesített vele ez mit is jelent, mivel is jár.

Azt hiszem ekkor összezuhanhattam kicsit. A betegség léte, a rendszeres gyógyszeres kezelés, a gyógyíthatatlanság és a kérdés, hogy vajon mióta is küzdhet ezzel a szervezetem.

Két hónap után októberben újabb vérkép kontroll, de már csak 2 értéket néztünk. A TSH 2,701 lett és Anti-TPO 45. Mindkettő értékhatáron belül volt. A TSH beállítottnak minősül és az antitest szám éppen akkor nem mutatott fokozott gyulladást.

Beállítottnak volt mondható a gyógyszer. Orvos szavaival élve minden rendben van, csak kontrollra van néha szükség. Furcsa volt elfogadni a helyzetet. Megszokni, hogy reggel éhgyomorra kell a gyógyszert bevenni, majd félóra múlva ehetek és ihatok csak. Mondjuk utóbbi hétközben nem zavart annyira, mert otthon nem ittam, ettem igazán csak már bent a munkahelyen. Inkább hétvégén volt zavaró, mikor ébredés után pizsiben ülve a kanapén ittam volna egy kávét.

 

Hozzászólás